Kaip išsirinkti ližę picai?

Kaip išsirinkti ližę picai?

Nesvarbu ar gaminsite neapolietišką picą namuose ir kepsite orkaitėje, ar sukatės profesionalioje virtuvėje - jums būtina kokybiška ližė picai. Ližės yra skirtos picoms nuo darbastalio perkelti į kepti, pasukti jas kepimo metu ir išimti iškepusias picas. Parduotuvių lentynose galite rasti medinių, metalinių, perforuotų ir vienalyčio paviršiaus ližių, kurios skiriasi tiek forma, tiek svoriu, tiek dydžiu. Tad kaip išsirinkti? Dalinamės PizzaShop komandos ližių picai apžvalga, kuri padės išsirinkti geriausiai Jūsų poreikius atitinkantį įrankį neapolietiškų picų gamybai.

LIŽĖS NE TIK PICAI PAŠAUTI Į ORKAITĘ, BET IR IŠIMTI IŠKEPUSIĄ PICĄ

Didesnės ližės yra skirtos picai nuo stalviršio pakelti ir įstumti į orkaitę. Jos gali būti įvairių dydžių ir formų, tinkančios įvairių rūšių picoms. Renkantis ližę būtina atkreipti dėmesį į jos rankenos ilgį. Ližės su trumpa rankena puikiai tiks kepant picas orkaitėje ar kepsininėje, tačiau kepant krosnyje neišsiversite be ližės ilga rankena. Didelis krosnies karštis neleis jums pakankamai giliai įstumti picos naudojant ližę trumpa rankena. Renkantis ližę picos kepimui namų orkaitėje, atkreipkite dėmesį į ližes su sulankstoma rankena - sutaupysite vietos. 

Mažesnės apvalios ližės yra skirtos picai kepant pasukti, kilstelti picos kraštelį, kad patikrintumėte iškepimą ir picoms iš orkaitės ar krosnies ištraukti. Mažos ližės ilga rankena leidžia tiksliai ir greitai dirbti su sparčiai kepančia pica.

  

LIŽĖ IŠ MEDŽIO, PLIENO AR ALIUMINIO?

Medinės ližės picai gali būti gaminamos ir vietinių medžio meistrų rankomis. Jų gamyba nesudėtinga, tad ir kaina dažniausiai būna mažesnė. Bėda ta, kad medinės ližės tarnauja gerokai trumpiau nei ližės iš metalo, dėl medienos jautrumo, sunkiau užtikrinti tinkamą šių įrankių valymą, todėl ližė gali išlinkti. Tačiau medinė ližė yra puikus pasirinkimas pradedantiesiems pizzaioloms: su ja bus lengva mokytis bei pajusti kokia ližė geriausiai atitinka jūsų poreikius.

Iš plieno pagamintos picos ližės išsiskiria savo patvarumu ir ilgu tarnavimo laiku. Šie įrankiai turi lygesnį paviršių, yra tvirtesni, atsparūs smūgiams. Tiesa, ližės iš plieno yra sunkesnės nei iš aliuminio. PizzaShop lentynose rasite ypač patvarias Gi.Metal prekinio ženklo ližes iš nerūdijančio, europietiškos kilmės, plieno. 

 

Aliuminės ližės yra lengvos, pasižymi ypač mažu sukibimu ir trintimi su picos tešla, tad puikiai tinka pradedantiesiems picų kepėjams, nes picos perkėlimas nuo stalo į orkaitę yra ypač sklandus. Picos ližės iš aliuminio yra ilgaamžės ir tvirtos. Prekinio ženklo Gi.Metal aliuminės ližės turi perforaciją (skylutes), dėl kurių ližės yra ne tik dar lengvesnės ir patogesnės dirbti, bet apsaugo jūsų picą nuo perteklinio miltų kiekio. Perkeliant picą nuo darbastalio su perforuota aliumine liže, miltų perteklius nuo picos tešlos per skylutes nubyra atgal ant darbastalio.

PERFORUOTA AR VIENTISA?

Ližės picoms gali turėti vientisą arba perforuotą (su skylutėmis) paviršių. Renkantis ližę, atkreipkite dėmesį kokiems įrankio privalumams teikiate pirmenybę. Įrankiai vientisu paviršiumi bus stabilesni, standesni ir su jais dirbti bus lengviau, o perforuoti - lengvesni, lankstesni ir leidžiantys lengviau kontroliuoti prikibusių miltų kiekį, tačiau reikalaujantys daugiau įgūdžių.

PizzaShop atstovaujamas Gi.Metal prekinis ženklas pirmasis į savo asortimentą įtraukė perforuotas ližes picoms. Pagrindinis jų privalumas - įrankio lengvumas ir apsauga nuo miltų pertekliaus. Prie tešlos prilipęs per didelis miltų kiekis kepimo metu pradeda svilti, sukelia dūmus, teršia orkaitę ar krosnį, o picai suteikia kartumo. Naudojant perforuotas ližes, perteklinis miltų kiekis tiesiog nubyra per skylutes ir pasilieka ant darbastalio. 

PERFORUOTŲ LIŽIŲ PRIVALUMAI:

- Mažiau paviršiaus ploto reiškia mažesnę trintį.
- Skylutės turi lygų pjūvio kraštą, todėl net ir drėgniausia tešla slys lengvai.
- Pakanka mažesnio kiekio miltų.
- Sveria mažiau.
- Kepimo metu susidaro mažiau dūmų, nes ant picos lieka mažiau perteklinių miltų.
- Jokio kartaus degintų miltų skonio picoje. 
- Mažiau valymo - mažiau miltų nubyrančių ant grindų ir krosnyje. 

      

    LIŽĖS DYDIS

    Picos ližės dydis turi atitikti jūsų gaminamos picos dydį. Standartinio dydžio pica dažniausiai būna nuo 33 iki 36 cm skersmens. Maksimalios/šeimyninės picos siekia 45-50 centimetrų. Taip pat nepamirškite įvertinti ir savo orkaitės, grilio ar krosnies dydžio - ližės galva turi pilnai tilpti.

    Ližės rankenos ilgis parenkamas atsižvelgiant į orkaitės ar krosnies, su kuria dirbate, gylį. Rankena turi būti pakankamai ilga, kad išvengtumėte nudegimų pašaunant picas kepti. Mažoms orkaitėms ir griliams rekomenduojama naudoti trumpesnę nei 30 cm rankeną. 60 cm rankena rekomenduojama profesionalioms elektrinėms orkaitėms, o ilgiai nuo 120 iki 200 cm tinka didelėms krosnims.

    Kaip ir renkantis bet kurį kitą įrankį virtuvei - atkreipkite dėmesį į tai, kas svarbiausia Jums. Įvertinkite, kur kepsite picą, kiek turite vietos ližei laikyti, kai ji nenaudojama, ar jums aktualu išsaugoti švarią orkaitę bei virtuvę ir sutaupyti miltų. Na, o jei apsispręsti vis vien sunku, visuomet galite kreiptis patarimo į PizzaShop komandą (info@pizzashop.lt).

    Patarimai

    Susiję straipsniai

    Tobulas derinys - Mortadella, pievagrybiai ir Mozzarella

    Kiek nedaug tereikia iki tobulo skonio - šįkart mūsų virtuvėje jau pažįstami, tačiau niekada neatsibostantys skoniai. Mortadella, pievagrybių, Mozzarella ir garžgarsčių derinys - tikra klasika, kuri patiks ir patiems išrankiausiems.

    Pica su Pepperoni ir Mozzarella

    Pica su Pepperoni dešra, Mozzarella ir šviežiais bazilikais - tik 3 ingredientai tikram ir klasikiniam skoniui. Ši pica išties patiks kiekvienam, mėgstančiam švelnius skonius su aštriu pikantišku poskoniu, užgožiamu šviežio baziliko gaiva.

    Pica su ančiuviais, juodosiomis alyvuogėmis ir Mozzarella

    Tyro, nuostabaus skonio pica su L'isola d'Oro ančiuviais ir juodosiomis alyvuogėmis puikiai tiks išsiilgusiems naujų skonių.

    Pica gurmanams - su dešrele ir vynuogėmis

    Kiek kitokia ir neįprasta pica tikriems gurmanams. Labai nedaugžodžiaudami pasakysime - šį tobulą skonių derinį tiesiog privalote išbandyti!